Snelle realisatie cruciaal voor nieuw Brussels datacenter van InterXion

In de Zaventemse deelgemeente Nossegem bouwt het Nederlandse InterXion een nieuw datacenter. Opmerkelijk is dat tussen de opstart van het dossier en de start van de uitvoering op de werf slechts 6 maanden verliep.

 

InterXion fuseerde in 2020 met Digital Realty – sinds september 2022 ook de nieuwe merknaam – en biedt het grootste datacenter platform in de wereld aan, met locaties op alle continenten. In Nossegem wordt palend aan het bestaande datacenter een compleet nieuw gebouw opgetrokken met een grondoppervlakte van 4.800 m2.

Het gebouw ligt in de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Daarom moest de hoogte beperkt blijven tot een gelijkvloerse en twee bovenliggende verdiepingen, met erbovenop nog technieken op het dak. Om interferenties tussen het datacenter en het vliegverkeer te vermijden, moest de gevel van het gebouw uit beton – en niet uit staal – worden opgetrokken.

 

Eenvoudig prefabconcept

Het concept van het gebouw is vrij eenvoudig en volledig in prefab uitgewerkt om een snelle uitvoering mogelijk te maken. Dankzij de goede grond zijn de schroefpalen voor de fundering slechts een tiental meter diep. Daarop komen de prefabkolommen van 20 meter hoog die een stramien van 7,8 bij 7,8 meter volgen. Daartussen worden prefabbalken geplaatst en erbovenop welfsels. Een trapkern zorgt voor de horizontale stabiliteit.

Speciaal in dit project is dat alle vloeren een draagkracht hebben van 2,2 ton/m2. Dit is een bijzonder hoge belasting voor een gebouw met een eerder beperkte hoogte.

interxion

 

Puzzelen met palen

Een extra uitdaging vormde het feit dat het nieuwe datacenter moest aansluiten op het bestaande, wat voor een complexe detaillering zorgde. De kelder van het bestaande gebouw – met een overspanning van 14 meter – loopt door onder het nieuwe gebouw dat dus overspanningen van slechts 7,8 meter gebruikt. Daarom moesten we de nieuwe funderingen rond de bestaande kelder aanbrengen, zodat die enkel de vloerlast van de gelijkvloerse verdieping opvangt en niet de verticale lasten van de bovenliggende verdiepingen van de nieuwbouw.

Naast het bestaande datacenter is er ook een 8 meter diepe en 60 meter lange ondergrondse ruimte met dieseltanks die de noodgeneratoren voeden. Om simultaan en snel aan zowel het nieuwe gebouw als de tankzone te kunnen werken, brachten we tussen beide een Berlinerwand als grondkering aan.

Omdat het bestaande datacenter in dienst bleef tijdens de werken, moesten we ook over de sprinklerput en de ondergrondse koeltoren – 8 meter diep – bouwen. Daarbij moesten de paalkoppen telkens nauwkeurig worden gepositioneerd.

 

Technieken op het dak

De koelgroepen en ventilatie-units die de grote warmteontwikkeling in het gebouw beheersen, worden op een grote staalstructuur op het dak gemonteerd. Panelen van 6 meter hoog die op de dakrand worden geplaatst, zorgen niet alleen voor akoestische afscherming, maar maken de technieken op een esthetische manier ook onzichtbaar vanop de straat.

interxion

 

Korte voorbereiding

Om verder te kunnen groeien, bouwt InterXion / Digital Realty extra datacentercapaciteit. Snelle realisatie is daarbij belangrijk. Dit project werd opgestart in februari 2021 en in 6 maanden tijd volledig ontworpen en aanbesteed. In september 2021 werd de aannemer aangesteld. Er werd dus op een heel korte termijn een berg werk verzet, zonder echter ook maar een millimeter toe te geven op de kwaliteit van de detaillering van de plannen.

 

Bouwpartners:

interxion