Nieuw hoogbouwmagazijn van Dematra is blikvanger én wereldprimeur

Dematra heeft met een volautomatisch hoogbouwmagazijn dat tot 12.000 palletbewegingen per etmaal aankan een wereldprimeur gebouwd op de industriezone De Prijkels in Nazareth (Deinze). De ervaring van de diverse bouwpartners zorgde voor een realisatie in een recordtempo van 16 maanden.

Het hoogbouwmagazijn heeft een grondoppervlakte van 10.000 m2 en is 46 meter hoog. Er kunnen 80.000 palletten worden gestapeld die volledig automatisch in de rekken worden gestockeerd en terug uitgehaald. Dematra is de schakel tussen de distributiecentra en de retailers, en verhandelt vooral verpakte voedingswaren. Om ook producten met een delicate bewaarbaarheid – zoals chocolade die gevoelig is aan temperatuurschommelingen – te kunnen stockeren, is het magazijn geklimatiseerd op (maximum) 18 graden.

 

Dematra

 

Voor het gebouw werd een pickingzone met 4 bouwlagen opgetrokken, met op de gelijkvloerse verdieping 20 laad- en loskaaien. Tijdens de bouwfase werd beslist om aan de zijkant van het gebouw ook nog een zone te creëren voor ‘automatic truck loading’. Daarbij worden de vrachtwagens automatisch geladen door het samenspel van conveyers in het gebouw en een conveyer in de oplegger.

In dit project was Establis een van de partners in een bouwteam met hoofdaannemer Alheembouw, Stow, Ceratec en Ingenium.

 

Quasi-stijve vloer

Onze ervaring in eerdere projecten van volautomatische hoogbouwmagazijnen zorgt ervoor dat we snel en flexibel kunnen inspelen op de wensen van de bouwheer en de hoofdaannemer. We weten ook dat hét cruciale element in zo’n project de bijzonder strenge eisen zijn rond de vervorming van de vloerplaat, om de verticale positie van de rekken niet te beïnvloeden en de werking van de shuttles optimaal te laten verlopen.

Opmerkelijk in het project van Dematra is het feit dat de getrapte vorm van het perceel terugkomt aan de achterzijde van het gebouw. Dit, gecombineerd met de wens van de bouwheer om op de beperkte grondoppervlakte maximaal stockageruimte te creëren, zorgde voor extra uitdagingen in het ontwerp van zowel de funderingen als de rekstructuur.

 

Dematra

 

Prefab optimaliseren

Voor het gebouw met de picking- en laad- en loszone maakten we een 3D-model waarin alle prefab, HVAC en elektriciteit (met hoogspanningscabine) en ook de automatisatie in ontwerp door ons werd gecoördineerd. Elke partner maakte daarna op basis van dat model zijn uitvoeringsplannen.

Het gebouw rust op zware paalfunderingen omdat de 4 bouwlagen zwaar belaste vloeren hebben. De kolommen hebben secties van 120 x 70 cm en ‘verjongen’ naar boven toe – tot een sectie van 56 x 70 cm) – om er de vloerplaat te kunnen laten op rusten. We optimaliseerden ook de lay-out van de prefabstructuur. Door de draagrichting van de vloerplaten te veranderen, moesten er minder kolommen worden geplaatst en konden die vrijer worden ingeplant. Dit maakt het voor Dematra makkelijker om flexibel te werken.

 

Bouwpartners:

  • Dematra – bouwheer
  • Alheembouw – algemene aannemer
  • Stow – rekkenstructuur en horizontaal shuttlesysteem
  • Ceratec – automatisatie verticaal transport
  • Ingenium – technieken
  • Establis – ontwerp en coördinatie stabiliteit

 

Dematra