Cargo Village is eerste realisatie van Versluys Logistics op Oostendse luchthaven

Met Cargo Village Phase 1a bouwt Versluys Logistics op de Luchthaven Oostende-Brugge de eerste 12.000 m2 faciliteiten voor de stockage en overslag van luchtvracht. Het bedrijf biedt zo een antwoord op de snel groeiende internationale logistieke markt. Skald Engineering assisteerde de bouwheer en architect bij de aanbesteding en de aannemer bij de uitvoering.

Versluys Logistics BV werd in 2020 opgericht als dochteronderneming van de Versluys Groep van de Oostendse ondernemer Bart Versluys, en is de overkoepelende onderneming voor alle logistieke vastgoedopportuniteiten binnen de groep. De nieuwe air cargo terminal ligt aan een uitloper van de luchthavenpiste in de Rolbaanstraat in Oostende.

 

Cargo Village


Mezzanines voor extra ruimte

Aan de straatzijde zit centraal in het gebouw een kantoor verspreid over 2 verdiepingen. Links en rechts van het kantoor bevinden zich een 20-tal laadkades met daarboven een mezzanine die doorloopt boven het kantoor. Links en rechts van het kantoor zijn er ook laad- en losplaatsen voorzien van een inrijhelling voor vracht- en bestelwagens. Aan de achterzijde paalt het gebouw aan de vliegpiste. Daar is over de volledige lengte van het gebouw een mezzanine voorzien op 7,8 meter hoogte, met daaronder een luifel die open is langs de buitenkant. Aan de binnenzijde van het gebouw zijn in de borstwering van de mezzanine uitsparingen voorzien met een wegneembare opvulling, om het mogelijk te maken via die weg met een heftruck snel en efficiënt goederen op te mezzanine te kunnen plaatsen.

Zo goed als de volledige structuur van het gebouw – kolommen, balken, tussenvloeren, dakplaten en wanden – is uitgevoerd in betonnen prefabelementen, met een module van 12 meter. Zo kon het aantal kolommen in het gebouw worden beperkt, zodat er meer ruimte is om op een flexibele manier goederen te bewaren en te verhandelen.

 

Cargo Village


Naadloze vloer

Met een vrije hoogte van 14,5 meter in de stockageruimte kunnen de verticale lasten hoog oplopen. Om te vermijden dat de rekken te veel zouden overhellen, moet de vloer zo vlak mogelijk zijn en blijven, ook onder grote belasting. Daarom rust de vloer op diep gefundeerde insluitsels met een verbrede kop. De keuze hiervoor werd naast de grote lasten ook gemaakt omwille van de kwaliteit van de ondergrond.

De vloer is hybride. De wapening bestaat uit staalvezels die met het beton zijn vermengd, gecombineerd met een wapeningsnet in de bovenkant van de vloerplaat. Dat laatste houdt de krimp tegen, maar neemt ook de piekbelastingen ter hoogte van de insluitsels op. Rond de kolommen wordt – ter hoogte van de vloer – een dikke verticale isolatielaag geplaatst, om de vloer toe te laten te bewegen. Maar op die plaatsen voegen we ook extra wapening toe in de richting van de gecontroleerde krimpscheurtjes.

Die krimpscheurtjes ontstaan omdat de vloer naadloos – dus zonder zaagsnede – wordt aangelegd. Door de dikte en de wapening nauwkeurig te berekenen, ontstaan geen grote scheuren maar een grote hoeveelheid microbarstjes die beperkt zijn tot 0,3 mm.


Bouwpartners:

 

Cargo Village