Gloednieuw complex voor Nieuwpoortse (zaal)sporters en jeugd

Anderhalf jaar na de start van de ruwbouwwerken wordt op het stedelijk sportpark De Lenspolder in de Dudenhofenlaan in Nieuwpoort het nieuwe Jeugd- en Sportcomplex in gebruik genomen. De indrukwekkende overspanningen van de sporthal en de prefab-puzzel voor de jeugdvleugel zijn blikvangers. Maar ook de grillige ondergrond vergde de nodige aandacht. 

De nieuwbouw kwam in de plaats van de bestaande gebouwen van de Jeugd- en Sportdienst en het Jeugdcentrum. Jeugdhuis De Sortie, de kinderopvang en de tiener- en speelpleinwerking krijgen een nieuwe thuis in de jeugdvleugel van het complex. Daar bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping een viertal leslokalen en een aantal moduleerbare jeugdlokalen. Op de eerste verdieping is er een ruime cafetaria met dakterras en zijn er kantoren en vergaderzalen.

 

Ruime en klare sporthal

Aan de andere kant van de centrale inkom zijn er sanitaire ruimtes en telkens 6 kleedkamers voor binnensporters en voor voetballers en atleten die buiten sporten. De kleedkamers geven via een gang op diverse plaatsen toegang tot de sporthal. Die kan met motorische scheidingsgordijnen worden verdeeld in 3 speelvelden met de grootte van een basketbalveld. Langs de lange zijde van de sporthal – aan de kant van de centrale gang – is er een mezzanine met erboven een tribune voor het publiek en eronder afsluitbare ruimtes om matten, netten en ander sportmateriaal veilig op te bergen.

Opmerkelijk is de overspanning van de sporthal. Daarvoor werden IV-liggers van liefst 41 meter lang en (op het hoogste punt) 2,9 meter hoog gebruikt, zowat het maximum dat kan worden geproduceerd en vervoerd. De vrije hoogte in de zaal is 9,8 meter. Bij het ontwerp van de liggers hielden we er rekening mee dat er diverse constructies zoals basketbalringen aan worden bevestigd.

In het dak van de sporthal werden Solatube lichtkoepels geïnstalleerd, die via een opening met beperkte oppervlakte een veelvoud aan daglicht in de ruimte binnenhalen ten opzichte van de klassieke polycarbonaat dakkoepels.

 

sportcomplex Nieuwpoort

 

‘Ikea next level’

Ook in andere ruimtes dan de sporthal zijn er vrij grote overspanningen gebruikt – 12,8 meter – om de ruimtes heel flexibel te kunnen indelen. Speciaal in het ontwerp van de vleugel met de leslokalen en de kantoren is dat de eerste verdieping diagonaal uitspringt ten opzichte van de benedenverdieping. Terwijl bij prefab normaal de verticale lasten zo rechtlijnig en logisch mogelijk naar beneden worden overgebracht, is dit hier op veel plaatsen niet het geval. Omdat welfsels en ter plaatse gestort beton geen optie was, kan de prefabpuzzel van dat deel van het gebouw echt ‘Ikea next level’ worden genoemd. Dit blijkt uit een groot aantal specifieke details, en zones met predallen die in twee richtingen dragen.

 

Grillige ondergrond

Door diverse grondafzettingen uit het verleden is het bij bouwen aan zee belangrijk om de ondergrond goed te analyseren. Dit hele project is gefundeerd op palen. Normaal neemt men het gemiddelde van de sonderingswaarden over de totale oppervlakte van het bouwperceel om de lengte van die palen te bepalen. Wij merkten echter dat er in de resultaten van de sondering een opmerkelijke scheidingslijn zat tussen de linker- en de rechterzone. Met een preciezer sonderingsplan dat ingetekend was op het grondplan als basis, deelden we het perceel op in zones en konden we de lengte van de palen in elke zone veel nauwkeuriger bepalen. Het resultaat is dat de palen aan de ene kant dubbel zo lang zijn als die aan de andere kant. Deze extra inspanning leverde dus een stabieler bouwwerk op, en een preciezere afweging van de nodige grondstoffen.

 

Bouwpartners:

 

sportcomplex Nieuwpoort