UpFresh verdubbelt capaciteit met nieuw hoogbouwmagazijn in Oostende

Het 75-jarig bestaan was vorig jaar voor de familie Depuydt niet enkel de aanleiding om de Fermette Food Group om te dopen tot UpFresh. Met een nieuw hoogbouwmagazijn naast het hoofdkwartier langs de A10 in Oostende verdubbelt vanaf 2023 ook de capaciteit van het bedrijf.

 

UpFresh is geen producent van voedingswaren, maar een versplatform dat meer dan 5.000 verse en ultraverse delicatessen op stock heeft en waarvan meer dan 35 procent eigen merken zijn. Met ook nog logistieke hubs in Sint-Katelijne-Waver en Barchon bij Luik kan elke klant in België, Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Frankrijk binnen de 24u worden beleverd.

Om de verdere groei van het bedrijf ruimte te geven, bouwt UpFresh in Oostende een magazijn van 75 meter diep (waarvan 52 meter stockage en de rest handling), 40 meter breed en 28 meter hoog, dat permanent op 4° C wordt gekoeld. Het wordt gefundeerd op palen, en voor de vloerplaat op het gelijkvloers is omwille van het risico van zettingen door ondergrondse veenlagen gekozen voor ‘insluitsels’ of grondkolommen. De gevels worden onderaan bekleed met sandwichpanelen in beton en vanaf de eerste verdieping met sandwichpanelen in staal. Die worden bevestigd op de vloerniveaus, om de windbelasting op te vangen die in de kustregio groot kan zijn. Om diezelfde reden zijn in het dak windliggers aangebracht. Interessant detail: de bouwheer liet in de gevels van het gebouw op diverse hoogtes sectionaalpoorten voorzien, zodat het altijd mogelijk is om op de diverse verdiepingen grote stukken naar binnen of buiten te brengen.

upfresh

 

Twee delen

In het voorste gedeelte – kant Zandvoordestraat – zijn op de gelijkvloerse verdieping 8 laad- en loskaaien voorzien. De overkraging erboven bedraagt 15 meter, met kolommen die 2,5 meter inspringen ten opzichte van de voorgevel en in de breedte om de 10 meter zijn geplaatst. De 21 meter hoge kolommen in de voorgevel van de bovenbouw staan echter om de 5 meter. Om de lasten van die ‘tussenkolommen’ naar beneden te kunnen opvangen, werd gewerkt met horizontale balken in de lengte van het gebouw en in de breedte ter hoogte van de voorgevel.

Het deel boven de laad- en loszone tot aan het dak wordt volledig ingenomen door een automatisch hoogbouwmagazijn. Hier wordt gewerkt met 2 overspanningen van 20 meter, zodat de bouwheer in een eerste fase door de plaatsing van een geïsoleerde tussenwand de helft van de ruimte kan gebruiken (en dus koelen). Bij verdere groei kan dan makkelijk ook de andere helft in gebruik worden genomen.

In het achterste gedeelte zijn ter hoogte van de aansluiting met de kantoren links en rechts trap- en liftkernen voorzien om de 5 verdiepingen vlot te bereiken. Tussen het voorste en het achterste deel is er een zone met een systeem van liften, conveyers en spiralen voorzien die goederen verplaatst tussen het magazijn vooraan en de expeditiezone op de gelijkvloerse verdieping.

upfresh

 

Hoge belastingen

In die zone moesten we de mogelijkheid voorzien dat een pallet met goederen per ongeluk naar beneden valt, met een puntlast tot 200 kiloNewton tot gevolg. Omdat gewone gewelven deze last niet aankunnen, ontwierpen we voor die zone een ter plaatse gestorte plaat met stalen profielen. Voor de vloerplaat in het algemeen moesten we rekening houden met enorm hoge eisen op het vlak van doorbuiging. Om een belasting tot 25 kiloNewton per m2 aan te kunnen, werkten we met voorgespannen gewelven om de overspanningen van 10 meter te kunnen opvangen.

In het voorste gedeelte zijn de kolommen vanaf +1 tot het dak ook in voorgespannen beton. Om de grote windlasten op te vangen, zijn ze scharnierend vastgezet op niveau +1, in stalen diagonale windverbanden die aan de kolommen zijn bevestigd met draadankers en -stangen dwars doorheen de kolom. Om montagetoleranties op te vangen, worden de windverbanden ter plaatse vastgelast. Wij deden nazicht van de betonstructuur die door d-Concrete! werd berekend, maakten daarna schetsen voor de openingen in het beton van de verbindingen met de staalprofielen en ontwierpen daarna de de schoenen en de staalprofielen.

 

Bouwpartners: