Establis coördineert diverse werven van ECS in Zeebrugge

Logistiek bedrijf ECS European Containers blijft uitbreiden in Zeebrugge. Establis coördineert diverse kantoor- en magazijnprojecten, in de Transportzone en langs de Lanceloot Blondeellaan.

 

In het verleden werkten we mee aan een aantal projecten van 2XL, zoals de realisatie van het bekende hoogbouwmagazijn langs de N31 – Baron De Maerelaan van Brugge naar Zeebrugge en van zijn 39.000 m2 grote distributiecentrum in Dourges (F). Vijf jaar geleden nam logistieke concullega ECS 2XL over. Het fusiebedrijf gaat verder onder de naam ECS en is als marktleider op het vlak van supply chain logistics en intermodale transportoplossingen actief in 35 Europese landen. Recent waren en zijn we betrokken bij twee van hun grote bouwprojecten in Zeebrugge.

 

Magazijnen in de Transportzone

Een eerste project werd in februari opgeleverd. Op de site in de Karveelstraat (Transportzone) werd onder meer een leegstaand pand van La Bretagne Logistics afgebroken. In de plaats kwamen twee nieuwe magazijnen, met in totaal 34 laadkaaien en een nieuw stuk parking voor trailers. Het ene magazijn is gekoeld, heeft een oppervlakte van 1.402 m2 en sluit aan op een bestaand gekoeld magazijn. Daarnaast werd een niet gekoelde loods van 7.115 m2opgetrokken. Beide gebouwen hebben 13 meter vrije hoogte. Establis coördineerde de werken die door aannemer Stadsbader werden uitgevoerd.

 

Kantoren en magazijn langs de N31

Na de fusie van 2XL met ECS verhuisden de kantoren van deze laatste van de Karveelstraat naar die van 2XL in het gebouw langs de Baron De Maerelaan. We coördineerden toen de inrichting van de kantoren op de tweede verdieping, in samenwerking met Architectenbureau Dugardyn (ontwerp) en Industrium (technieken). Door de verdere groei van ECS werd het nu ook noodzakelijk om de vierde verdieping als kantoorruimte in te nemen. Ook hier zijn we betrokken, samen met dezelfde bouwpartners.

Aan de overkant van de spoorbundel die langs het gebouw loopt, aan de Lanceloot Blondeellaan, bouwt aannemer Alheembouw een volautomatisch (niet gekoeld) hoogbouwmagazijn van 40,6 meter hoog en 14.250 m2 groot. Het is qua hoogte vergelijkbaar met dat aan de Baron De Maerelaan, maar wel dubbel zo groot. De ligging aan zee – met hoge windlasten – in combinatie met de grote palletlasten en het superprecieze kranensysteem binnenin, zorgen ervoor dat zowel de funderingen als het gebouw zelf niet mogen vervormen.

 

Langere treinen

Daarnaast wordt het laagbouwmagazijn (met het blauwe dak) met 12.100 m2 uitgebreid in prefabbouw. Het laad- en losspoor voor treinen wordt verlegd en verlengd zodat in de toekomst het volume behandelde spoorvracht kan worden opgetrokken van 250 naar 1.200 meter per dag. Hierdoor worden dagelijks 84 vrachtwagens van de weg gehaald. Er komt een betonnen mezzanine van 3.000 m2 voor het behandelen van individuele palletten en er worden ook 38 laadkades voor vrachtwagens gebouwd. Het bestaand kantoor werd afgebroken en wordt opnieuw gebouwd.

Dit project is niet alleen omvangrijk maar ook vrij complex. De nieuwe gebouwen moeten worden aangesloten op de bestaande bebouwing, op de spoorinfrastructuur en op de nutsleidingen.

 

Andere projecten

Ook bij enkele kleinere werven van ECS zijn we betrokken. Zo coördineerden we de inbouw van een spuitcabine in een bestaand gebouw en de ombouw van een ruimte tot werkplaats voor vrachtwagens. Daarnaast werken we mee aan de voorbereiding van nieuwe projecten die de verdere groei van ECS in de toekomst mogelijk moeten maken.

 

Bouwpartners:

  • ECS – bouwheer
  • Architectenbureau Dugardyn – algemene architectuur + inrichting kantoren
  • Stadsbader – hoofdaannemer werf Transportzone
  • Alheembouw – hoofdaannemer werf Lanceloot Blondeellaan
  • Industrium – studiebureau technieken
  • Studiebureau Verhaeghe – studiebureau buiteninfrastructuur
  • Establis – studiebureau stabiliteit + coördinatie